- Ameryka Północna (103)
- Stany Zjednoczone (87)
- Kanada (16)
- Ameryka Środkowa (48)
- Meksyk (48)
- Ameryka Południowa (11)
- Brazylia (11)
- Australia i Oceania (20)
- Azja (447)
- Tajlandia (59)
- Malezja (3)
- Birma (Myanmar) (52)
- Kambodża (250)
- Indonezja (11)
- Singapur (6)
- Izrael (8)
- Zjednoczone Emiraty Arabskie (3)
- Oman (26)
- Sri Lanka (24)
- Turcja (10)
- Afryka (19)
- Europa (439)
- Hiszpania (Katalonia) (7)
- Hiszpania (27)
- Włochy (29)
- Wielka Brytania (4)
- Francja (15)
- Polska (286)
- Niemcy (11)
- Czechy (10)
- Grecja (36)
- Cypr (16)
- Off-topic
- Wszystkie
Jedzenie, picie i komunikacja...
Jeszcze trochę o tym, gdzie mieszkamy, co jemy i jak jeździmy po mieście.
Jedną z wielu różnic pomiędzy krajami o z pozoru tym samym języku, są nazwy potraw.
Tortilla (czyt.: tortiijja) w Hiszpanii to coś w rodzaju jajecznicy zapieczonej z ziemniakami, którą jada się na ciepło lub w kawałkach jako zakąska na zimno.
Tortilla hiszpańska:
Tortillas w Meksyku to placki kukurydziane, które często zastępują chleb, a gdy w nie zawija się dowolny farsz – stają się słynnymi tacos.
Meksykańskie trotillas:
Tacos stanowią bardzo dobry meksykański „fast food”, bo są tanie i bardzo smaczne i pożywne:
Tacos i sosy:
Do tacos świetnie pasuje piwo, np., Dos Equis (2 X).
Inną potrawą, która ma przedkolumbijską historię to – sos mole:
„Sos mole to najbardziej charakterystyczne, meksykańskie danie i powód do narodowej, gastronomicznej dumy. Oryginalna receptura składa się z kilkudziesięciu składników, a najważniejszym z nich są ostre, suszone papryki i …gorzka czekolada.”
Kurczak w sosie mole: