- Ameryka Północna (103)
- Stany Zjednoczone (87)
- Kanada (16)
- Ameryka Środkowa (48)
- Meksyk (48)
- Ameryka Południowa (11)
- Brazylia (11)
- Australia i Oceania (20)
- Azja (447)
- Tajlandia (59)
- Malezja (3)
- Birma (Myanmar) (52)
- Kambodża (250)
- Indonezja (11)
- Singapur (6)
- Izrael (8)
- Zjednoczone Emiraty Arabskie (3)
- Oman (26)
- Sri Lanka (24)
- Turcja (10)
- Afryka (19)
- Europa (439)
- Hiszpania (Katalonia) (7)
- Hiszpania (27)
- Włochy (29)
- Wielka Brytania (4)
- Francja (15)
- Polska (286)
- Niemcy (11)
- Czechy (10)
- Grecja (36)
- Cypr (16)
- Off-topic
- Wszystkie
Bulwary nad Wisłą
Warszawa odzyskała Wisłę!! Wisła wróciła do Warszawy!
Zobaczcie jak pięknie miasto zintegrowało się z Rzeką i jak intensywnie toczy się życie na Bulwarach w świąteczny dzień.
Spotkaliśmy się z Rysiem, który na stale mieszka w Ełku. Pamiętacie go z Kambodży? Pracował tam jako lekarz wolontariusz.
Mieliśmy sobie wiele do opowiadania. Wspomnienia zawsze są miłe.
W pogodni za nowymi, bądź egzotycznymi potrawami zamówiłem sobie w restauracji Zachodni Brzeg danie z bakłażanem i kuskusem izraelskim. Bardzo dobry wybór!
„Kuskus izraelski MOGHRABIEH ze względu na swój wyjątkowy kształt znany jest również pod nazwą perłowy. Zawiera spore ilości białka, dlatego też zalecany jest w diecie osób aktywnych, sportowców oraz osób unikających spożycia mięsa. Zawiera cenny wapń – znany budulec kości. Poza tym to bogate źródło żelaza. W mniejszych ilościach zawiera potas, magnez, miedź, cynk i mangan. Kuskus izraelski dostarcza witaminy z grupy B – w szczególności kwas foliowy (wit B9) oraz niacynę (wit B3 lub PP). Ze względu na niską zawartość tłuszczu i cukru z powodzeniem może być stosowany w potrawach dietetycznych.”
Przepis:
Bakłażan z kuskusem izraelskim
Przyprawa, która się przyda: