- Ameryka Północna (103)
- Stany Zjednoczone (87)
- Kanada (16)
- Ameryka Środkowa (48)
- Meksyk (48)
- Ameryka Południowa (11)
- Brazylia (11)
- Australia i Oceania (20)
- Azja (447)
- Tajlandia (59)
- Malezja (3)
- Birma (Myanmar) (52)
- Kambodża (250)
- Indonezja (11)
- Singapur (6)
- Izrael (8)
- Zjednoczone Emiraty Arabskie (3)
- Oman (26)
- Sri Lanka (24)
- Turcja (10)
- Afryka (19)
- Europa (439)
- Hiszpania (Katalonia) (7)
- Hiszpania (27)
- Włochy (29)
- Wielka Brytania (4)
- Francja (15)
- Polska (286)
- Niemcy (11)
- Czechy (10)
- Grecja (36)
- Cypr (16)
- Off-topic
- Wszystkie
Weekendowa kolacja z rodziną & przyjaciólmi
Wracamy do spraw przyziemnych:
Menu kolacji z rodziną i przyjaciółmi musiało pogodzić apetyty wegetarian (w mniejszości) i mięsożerców.
Dlatego na przystawkę były grillowane świerszcze, smalec wegetariańskii hummus (patrz: zdjęcie).
Danie główne to kluski śląskie (specjalnośc Kameleona) w sosie bolońskim w wersji z mięsem i bez!
Dla odwagi (świerszcze) podaliśmy pięknie zmrożoną białą wódkę ukraińską, w złotej butelce.
Do dania głównego - wino frncuskie.
Gdyby ktoś zapomniał :
Sos bolognese:
"Bolognese – ciepły sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia. Jego historia sięga czasów średniowiecza. Sporządza się go z wielu rodzajów mięs, kiełbas, boczku, zestawu warzyw, oliwy, pomidorów i czerwonego wina."
- 19 kwietnia 2025 | sobota 14:43 Iza, SZCZECINKto łapał te świerszcze i dlaczego one tak łypią oczami? Zupełnie jak pieczone pstrągi...